Hírek

2009.11.17. 16:50

Íme, az év legviccesebb új, angol szavai

A legszellemesebb újonnan meghonosodott szavakat rangsorolta a New Oxford American Dictionary.

Világgazdaság Online

Az unfriend a Facebookhoz hasonló közösségi oldalak világának kedvelt szava, és arra utal, hogy valaki már nem akarja barátként számon tartani felhasználótársát. „Az internetes közösségi oldalak kontextusában értik a jelentését, és modern igeként való elfogadása érdekes választássá teszi az év szavára” – idézi Christine Lindberget, az Oxford szótár amerikai programjának vezető lexikográfusát a Nyelv és Tudomány.

A technológia terén a hashtag (kettőskeresztelés), az intexticated (besömizett) és a sexting (szexesemesezés) kapott külön említést. A kettőskeresztelés azt jelenti, hogy egy szó vagy kifejezés után odabiggyesztik a kettőskeresztet, amely a Twitter közösségi oldalon például megkönnyíti a hasonló hozzászólások keresését. Az intexticated a vezetés közbeni őrült sms-küldözgetésre utal, míg a sexting szexuális tartalmú üzenetek küldését jelenti.

Gazdasági téren a freemium szó aratott nagy sikert, ez olyan üzleti szolgáltatást takar, amelynek bizonyos alapszolgáltatásai ingyen elérhetők. Szintén nagy tetszést aratott a funepmloyed, vagyis az örömmunkanélküli, kéjmunkanélküli kifejezés. Ezzel a szóval olyan frissen munkanélkülivé vált embereket jellemeznek, akik az élet napos oldalát nézve jól akarják magukat érezni munka nélkül is.

A politika világában a birther szó ért el nagy sikert, ez a kifejezés azokat az összeesküvéselmélet-hívőket tömöríti, akik meg vannak győződve arról, hogy Barack Obama elnök anyakönyvi kivonatát meghamisították, és a politikus valójában nem is az Egyesült Államok területén született (ha ez így lenne, nem lehetne elnök).

A felsoroltak mellett nagy népszerűségnek örvend a deleb, vagyis dead celebrity (hulleb, haleb), ami a halott hírességekre utal, valamint a choice mom, vagyis a szinglimami.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!