Hírek

2009.11.18. 17:03

Dohányt égettek, lajhárral tüntettek a gazdák

Óriási kár éri az agrártermelőket, ha mégsem vezetik be az EU új, egységes agrártámogatási rendszerét (SPS) – érvelnek azok a gazdaszervezetek, amelyek tegnap tiltakoztak az Alkotmánybíróság épülete előtt, mert máig nem döntöttek az ezt szabályozó törvénnyel kapcsolatos kifogásokról.

Gyükeri Mercédesz - Világgazdaság Online

Több tízmilliárdos kár éri a magyar agrártermelőket, ha az Alkotmánybíróság (Ab) késlekedése miatt nem vezetik be január elsején az EU egységes agrártámogatási rendszerét (SPS) – mondta el lapunknak Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára. A MOSZ, 16 másik szervezettel ezért tegnap az Ab épülete előtt tiltakozik amiatt, hogy a testület 13 hónapja nem döntött Sólyom László államfőnek az SPS-ről szóló törvénnyel kapcsolatos kifogásairól.

Tóth István szerint elsősorban a tej-, a cukorrépa, a szarvasmarha-, illetve a dohánytermelők számára okoz hátrányt a jelenlegi támogatási rendszer fenntartása: a cukkorépa-termelők bevétele harmadával csökkenne, a marhatartók pedig hatmilliárd forintnyi támogatástól esnének el.

A Magyar Állattenyésztők Szövetségének számítása szerint pedig 2010-2013 között, ha marad az SAPS-rendszer, 15–40 százalékkal csökkenhet a nekik juttatott támogatás. A magyar agrárium esetében a nagyobb hozzáadott értékű termelési formák (az állattenyésztés, bizonyos kerti növények termesztése) számíthatnak többlettámogatásra, amely így több ember foglalkoztatását is lehetővé teszi ezeknél a gazdálkodóknál – emelte ki Raskó György agrárközgazdász.

A cikk folytatása, valamint a hozzá tartozó képgaléria itt megtekinthető!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!