Hírek

2009.11.29. 09:15

Bajnai: mindenkitől áldozat kell, de nem elviselhetetlen

A következő kormány legalább ötmilliárd eurónyi hiteltartalékkal gazdálkodhat - mondta Bajnai Gordon a Népszabadságnak adott interjújában. A miniszterelnök szerint az IMF-hitel meghosszabbításáról a következő kabinet kell hogy döntsön, de úgy véli, lenne értelme a hosszabbításnak.

Népszabadság

Minden jel arra mutat, hogy a Parlament hétfőn elfogadja a benyújtott büdzsét. Ez azt is jelenti, hogy van felelősség a szocialista és a liberális frakcióban azon program iránt, amellyel kivezetjük az országot a válságból - fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: Nehéz és áldozatos szerep ez, mivel rövid távú politikai hasznot nem hoz. A büdzsé kétségtelenül a pecsét a válságkezelő programon. Ugyanakkor ennél még sokkal többet kell tennünk a kilábalásért. A válságnak akkor van vége, amikor a foglalkoztatás ismét elkezd növekedni. Ez időben nyilván túlmutat a jelenlegi kormányzati cikluson, de hogy a megszűnő munkahelyek mely országokba térnek vissza, az most dől el. Azon múlik, amit most csinálunk.

A Népszabadság azon kérdésére, hogy hol lesz a foglalkoztatási mélypont, Bajnai ezt mondta:  A visszaesés mértéke már lassul, de nem vagyunk túl a mélyponton, az tizenegy százalék körül lehet majd az első félévben. De még ezzel az adattal sem lóg ki Magyarország az uniós átlagból, Spanyolországban közel 20 százalék, Szlovákiában 12,5 a munkanélküliség, ami nálunk 10,5. Tapasztalatból azt tudjuk, hogy a foglalkoztatás körülbelül hat hónapnyi késéssel követi a makro adatok javulását. Fordulatot ezért a második félévtől várok.

A költségvetés felpuhulásáról Bajnai így vélekedett: Azt mondtam korábban, hogy a költségvetési hiány 3,8 százalék lesz. Erről a számról fog szavazni hétfőn az Országgyűlés, tehát nem puhult. A büdzsében belső módosulások voltak, ezek többségében ésszerűbbé tették a csomagot. Ez egy válságköltségvetés, amely mindenkitől áldozatot kér, de nem elviselhetetlent.

A növekedési képesség a munkaerőn, a termelő tőkén és az ország szervezettségén múlik. Magyarország legnagyobb problémája most az alacsony foglalkoztatottsági szint. Alig valamivel több mint a felnőtt lakosság fele dolgozik legálisan. Ezért arra kellett megoldást találni, hogy több munkahely legyen és többen akarjanak dolgozni. Az adócsökkentés - amit válság közepén egyébként nem szokás csinálni - megteremti a hosszú távú növekedés, az ország gyarapodásának a lehetőségét. Európa legmagasabb bérköltségű országából most a középmezőnybe kerültünk. A következő kormányoknak ezt a pozíciót kell tovább javítaniuk, de már egy növekvő gazdaságban - mondta a lapnak adott interjúban Bajnai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!