Hírek

2009.11.16. 10:30

Az MSZP emelte volna a képviselői költségtérítést

Ha nem érkezik hozzá módosító javaslat, ma újra szavaz az Országgyűlés a képviselői költségtérítésről szóló törvényről, amelyet júniusban fogadott el a Ház.

Világgazdaság

A mostani változtatást az indokolja, hogy a nyár elején megszavazott törvénnyel nem valósult meg a képviselői jövedelmek csökkentése.

Az MSZP-s Göndör István által jegyzett javaslat éppen azt eredményezte, hogy több képviselőnek jelentősen nőtt volna a költségtérítése. Csak egy példa: a két nagy párt frakcióvezetője, az MSZP-s Mesterházy Attila és a fideszes Navracsics Tibor jelenlegi 266 ezres költségtérítése bruttó 862 ezer lett volna.

Ezt elkerülendő Göndör István most úgy változtatna a törvényen, hogy átírná az úgynevezett választókerületi pótlék rendszerét. A választókerületi pótlék alapján állapítja meg ugyanis a törvény a költségtérítés mértékét.

Göndör a képviselői költségtérítés szabályozásával azt akarta elérni, hogy az eddigi képviselői tiszteletdíjat, a különböző parlamenti tisztségekért járó pótdíjat, továbbá a költségtérítés összegét a jelenlegi szabályok szerint határozzák meg, de vonják adózás alá.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!