Hírek

2009.10.01. 14:47

Bajnai: a romakérdés Magyarország sorskérdése

A miniszterelnök szerint mindannyiunk felelőssége a romakérdés megoldása.

Klubrádió

Bajnai Gordon úgy nyilatkozott Kuncze Gábornak a Klubrádióban: sorskérdés a romakérdés megoldása, ha ezt valaki a szívével nem képes belátni, akkor lássa be az eszével - fogalmazott a miniszterelnök, aki ismét hangsúlyozta: romák nélkül nincs fenntartható fejlődés. Bajnai Gordon az ügyben tartott konferencián egyebek mellett arról beszélt, hogy a gyermekeinknek mindenképpen meg kell teremteni a változtatás esélyét. Teleki László kormánymegbízott a Klubrádió műsorvezetőjének nyilatkozva fontos lépésnek nevezte a romatelepek felszámolásának gyorsítását és a civil szervezetek bevonását is a programba.

Bajnai Gordon miniszterelnök elmondta: ma Magyarország egyik legnagyobb problémája a romakérdés. Azt kell vizsgálni, hogyan lehetünk együtt magyarok és romák sikeresek. A válság felerősítette a törésvonalakat, repedéseket, ezeket a szociológiai zárványokat fel kell oldani - mondta Bajnai Gordon. A miniszterelnök a 3 legfontosabb területnek a munkahely, a lakhatás és az oktatás biztosítását tartotta a romák számára.

Bajnai Gordon kiemelte a Tanoda Program indítását, valamint elmondta azt is: az önkormányzati pályázatok esetében különösen figyelnek arra, hogy ha egy település pl. térfelújításra kér támogatást, el kell számolniuk azzal is, hogy mit tesznek a városok szélén élő romák helyzetének javítása érdekében. Bajnai Gordon megismételte jövőre 100 romatelep felszámolása indul el, és 200 roma diplomást vesznek fel a közigazgatásba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!