Hírek

2009.09.20. 15:52

Vizsgálják, ki hibázott az ide-oda küldözgetett beteg halálánál

Az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálja, hogy ki hibázott, amikor kórházról kórházra küldtek egy beteget, aki végül meghalt. A gyomorvérzéses beteg a Péterfy Sándor utcai és a Szent István kórházat is megjárta, végül egy személyautóban vesztette életét.

MR1-Kossuth Rádió

Vizsgálják, hogy ki hibázott, amikor kórházról kórházra küldözgettek egy gyomorvérzéses beteget, aki végül meghalt.

Azt, hogy ki hibázott, az Egészségbiztosítási Felügyelet állapíthatja majd meg, amelyet a szakminisztérium kért fel a vizsgálatra. Az ügyben kétszeresen is érintett Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatója az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta, úgy véli, ők az előírásoknak megfelelően jártak el. 

Budaházy Emil főigazgató elmondta: a sebészeti osztályuk nem volt ügyeletes aznap. Ilyenkor egy orvos van bent, ő felügyeli az osztályt. Ezt a mentők is tudják, ezért is kérdéses a főigazgató szerint, hogy miért pont a Péterfy sebészetére került a beteg. Itt egyébként megvizsgálta egy orvos, és úgy ítélte meg: az általános állapota lehetővé teszi, hogy átszállítsák a közeli Szent István kórházba.

A Szent Istvánban kivizsgálták a beteget, és úgy látták, hogy belgyógyászati és nem sebészeti ellátásra van szüksége. Belgyógyászatban nem az ügyeleti rend, hanem a területi felosztás dönti el, ki hova kerül valaki. Ezért visszautalták a férfit a Péterfybe. 

Nem ez az első eset, hogy különböző kórházak között küldözgetnek betegeket. Épp ezért az ÁNTSZ kijelölt tizenhárom olyan intézményt, amely nem utasíthat el pácienst arra hivatkozva, hogy nem illetékes, de ez a szabály csak a baleseti sérültek ellátásra vonatkozik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!