Hírek

2009.09.25. 08:42

Védekezés nélkül 3 millió újinfluenzás is lehet

A hazai vakcina hatásos, a legborúlátóbb jelzések szerint védekezés nélkül 1,5-3 millióan betegedhetnek meg.

VG Online

Az egészségbiztosító kiadásainak jövő évi, 1407 milliárd forintos költségvetési terve 20 milliárddal több az ideinél.Ezen belül a gyógyítási kassza ötmilliárddal lesz több. Ebből 2 milliárdot a háziorvosok kapnak, ezzel igyekeznek érdekeltté tenni őket a befejezett ellátásra, hogy csak indokolt esetben küldjék tovább a szakrendelőkbe, kórházakba a betegeket. Székely Tamás bejelentette azt is, hogy 3 milliárdot az esetleges új influenzajárvány kezelésére tervezett be a kormány.

Bujdosó László, az országos pandémiás bizottság elnöke - hivatkozva a klinikai vizsgálatokra - szerint hatásos a H1N1 új influenza elleni vakcina, bár az Országos Gyógyszerészeti Intézet még nem adta ki a forgalomba hozatali engedélyt. Ez várhatóan hétfőn történik meg. Eddig 250 regisztrált fertőzöttről tud a hatóság, ám ennél többen lehetnek, hiszen nem ment el mindenki orvoshoz.

Az oltás a tervek szerint jövő hét végén kezdődik, a házi- és a foglalkozás egészségügyi orvosoknál kell erre jelentkezni. Az új és a szezonális influenza oltást együtt adhatják be az orvosok, vagy az általuk kijelölt asszisztensek. Szakemberek szerint a kockázati csoportokba tartozóknak ajánlott az oltás, köztük a krónikus betegeknek, terheseknek, gyermekeknek és a stratégiai területen, például az egészségügyben dolgozóknak.

Ugyan nincs száz százalékos védettség, de nagyon jó a vakcina hatásossága, 70 százalékos. Becslések szerint ősz közepén érheti el hazánkat a járvány, s a legborúlátóbb jelzések szerint 1,5-3 millióan is megbetegedhetnek. Ez a nemzetgazdaság számára is óriási veszteség lenne, ezért a cégeknek is célszerű lenne dolgozóik beoltása.

Székely Tamás miniszter tegnap bejelentette, hogy meghalt a második magyar fertőzött. Ő egy egészséges 34 éves, tolna megyei fiatalember, minden előzmény nélkül otthonában összeesett és meghalt. Az utólagos vizsgálatok során derült ki, hogy az új influenza szövődménye, a tüdővérzés okozta a halálát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!