Hírek

2009.09.18. 15:58

Ukrajna áramot küldene Litvániába

Ukrajna beindítaná litvániai villamos energia exportját, jó eséllyel az UkrEnergy Holding részvételével.

VG Online

Ukrajna a balti országokba, kiemelten Litvániába szeretne ukrajnai villamos energiát exportálni, Fehéroroszországon át. E célból litvániai leányvállalatot alapítana, jelentette be Oleg Bugajov ukrán üzemanyag és energiaminiszter-helyettes az Ukrajinszki Novosztyi szerint. Az új cégre a Fehéroroszországon keresztüli tranzit „megszervezésének nehézségei miatt" van szükség.



A miniszter szerint nem közvetlen tranzitról lenne szó. A villamos energiát valószínűleg az ukrán-fehérorosz határon megvásárolja a fehérorosz Belenergo áramkereskedő, majd a fehérorosz-litván határon eladja villamos az újonnan alapítandó társaságnak. Ukrajna tehát a viszonteladási lehetőséggel fizetne Fehéroroszországnak a tranzitért.

Bugajov arról nem nyilatkozott, hogy ezen új társaság anyavállalata vajon az ukrán állami tulajdonú Ukrinterenergo, a Svájcban bejegyzett, és 52 százalékban Ukrinterenergo ellenőrzésű UkrEnergy Holding, netán egy harmadik vállalat lesz-e. Ismert viszont, hogy a térség egyetlen, kiterjedt hálózatú villamos energia piaci csoportja az említett UkrEnergy Holding, melynek kisebbségi tulajdonosa a Korlea Invest Holding AG, jó eséllyel tehát a holding, vagy annak valamely leánya hozza létre a litvániai kereskedőcéget. A holding alá ma közvetlenül hét, térségbeli leányvállalat tartozik, köztük a magyarországi UkrEnergy Trade Zrt., melynek szlovákiai képviselete is van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!