Hírek

2009.09.29. 13:15

Soha le nem eresztő abroncs a Holdra - videó

A NASA, valamint a Goodyear levegő nélküli abroncsot fejlesztettek ki, amely képes nagyméretű távolsági járművek mozgatására a Hold felszínén.

VG Online

Az új „rugós abroncs” 800 teherviselő rugójával lényegesen nagyobb terheket tud sokkal hosszabb úton szállítani, mint a korábban az Apollo Lunar Roving Vehicle (LRV) esetében használt dróthálós megoldás. Az új abroncsok szélesebb körben teszik majd lehetővé a felfedezést, és segíteni fogják a holdi kutatóbázis későbbi létrehozását és fenntartását is.

„A nagyobb teher és a megnövekedett élettartam együttes elvárásai miatt alapjaiban kellett megújítanunk az eredeti holdabroncsot” - mondta Vivake Asnani, a NASA clevelandi Glenn Kutatóközpontjának vezető kutatója. „A Goodyear-NASA csoport fejlesztése az összefont rugók innovatív, mégis egyszerű hálója. Jobban belegondolva, az abroncs kialakítása hihetetlenül egyszerű és magától értetődő, mint a legtöbb jó találmány.”

A rugós abroncsot a NASA Lunar Electric Rover elektromos holdjárművén tesztelték a houstoni Johnson űrközpont „Sziklakertjében, ahol kiváló eredménnyel vizsgázott.

„Az abroncs különlegesen tartós és rendkívül energiatakarékos” - jegyezte meg Jim Benzing, a Goodyear projekt vezető fejlesztője. „A rugós megoldás idomul az éppen bejárt felülethez, ezzel biztosítja a tapadást. A rugók elengedésekor viszont az abroncs alakításához felhasznált összes energiát visszanyerjük, továbbá nem melegszik fel, ahogy a köznapi abroncsok.”

Az abroncsot bemutató videót megtekintheti a NASA honlapján

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!