Hírek

2009.09.30. 13:26

SkyEurope visszafizetés – Lejár a határidő!

Az Európai Fogyasztói Központ (EFK) hálózata a kezdetektől figyelemmel kíséri a SkyEurope csődjével kapcsolatos fogyasztói teendőket. A cég közlése szerint a jegyüket kártyával vásárló ügyfelek visszatérítést kérhetnek, ennek részletei azonban nem világosak.

VG Online

A SkyEurope fapados légitársaság ellen szeptember 9-én hivatalosan megindult a felszámolási eljárás. Azoknak az ügyfeleknek, akik jegyet vásároltak, de a szolgáltatást már nem tudták igénybe venni, ettől az időponttól jelenthetik be visszatérítési igényüket egy űrlap kitöltésével (részletek és segítségnyújtás az EFK honlapján).

Az igények bejelentési határideje a felszámolás megindításától 45 napig lehetséges. A SkyEurope weboldalán azonnal visszatérítést ígér a jegyüket bankkártyával vásárlók számára. A MasterCard és a Visa saját weboldala szintén a biztonságos vásárlást és nem teljesítés esetén a pénz visszatérítésének lehetőségét említi. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

A visszafizetéssel kapcsolatos gyakorlat eltér az egyes uniós országokban. Finnországban például törvény biztosítja a visszafizetést ilyen esetekben.

Az EFK Belgiumban működő központja a Mastercard és a Visa társaságoktól úgy értesült, a fogyasztók kérhetik a visszatérítést, amennyiben bizonyítani tudják, hogy felvették a kapcsolatot a szolgáltatóval (SkyEurope) és megpróbálták visszakérni pénzüket. Amennyiben ez nem sikerül, az ügyfelek egy panasz űrlap kitöltésével kérhetik a visszafizetést a kártyatársaságtól, legfeljebb 120 nappal a kifizetett, de igénybe nem vett szolgáltatás dátuma után.

Az Európai Fogyasztói Központ tudomása szerint egyes hazai bankok, például a Raiffeisen és a K&H befogadták a visszatérítéssel kapcsolatos igényeket. Más pénzintézetek várakoztatják az ügyfeleket, míg egyes cégek mostanáig nem válaszoltak a fogyasztók megkeresésére. Jelenleg nincs kiforrott hazai gyakorlat ezen a téren.

Az EFK ezért azt tanácsolja a fogyasztóknak, jelezzék a légitársaság felé visszatérítési igényüket, mielőtt kártyakibocsátó bankjukhoz fordulnak visszatérítésért. Vagyis a SkyEurope kártyával fizető utasainak is ügyelnie kell arra, hogy szeptember 9-től 45 napon belül igényét a légitársaságnál bejelentse, mert csak ezután kérhet visszatérítést a kártyatársaságtól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!