Hírek

2009.09.15. 11:54

Néhány állami cég vezetőjéről már tudjuk mennyit keres

Nem sietik el az állami tulajdonú cégek a vezetői jövedelmek közzétételét, kedden délelőtt még csak az erre kötelezett cégek töredéke tett eleget e kötelezettségnek, amelynek határideje kedden jár le. Az elsők között publikálták az adatokat a pénzügyi szektorhoz tartozó egyes cégek, amelyek minden bizonnyal a fizetések nagyságában is az élen járnak.

MTI Eco

Nagyon változatos képet mutat a közvetve, vagy közvetlenül az állami többségi tulajdonban lévő pénzügyi intézményekben a munkaviszonyban lévők havi jövedelme és juttatásai, míg a választott tisztségviselők bruttó havi tiszteletdíja 100 ezer forint körül van, de általában nem éri el a 200 ezer forintot.

Azoknak a gazdasági társaságoknak, amelyekben a magyar állam, a helyi önkormányzatok, a költségvetési szervek vagy közalapítványok többségi tulajdonnal rendelkeznek, szeptember 15-ig kell közzétenniük a vezető tisztségviselők, a felügyelő bizottsági tagok, a vezető beosztású munkavállalók pénzbeli juttatásait és egyéb juttatásait, valamint a jogviszony megszűnése esetén járó pénzbeli juttatásait.

A Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) a sort a vezérigazgató vezeti bruttó alapbére kerekítve 3,66 millió forint, a helyettesei pedig havi bruttó 2,0-3,5 millió forint alapbért kapnak. Ezekben a beosztásokban a bruttó alapbér 80 százaléka fizethető ki prémium feladatok teljesítése esetén. Az ügyvezető igazgatók havi bruttó alapbére 1,3-3,0 millió forint, a prémium az alapbér 50-80 százaléka lehet.

Az igazgatók bruttó alapbére 800 ezer és kétmillió forint között van, a prémiumként pedig ennek 40-50 százalékát kaphatják meg. Az osztályvezetők havi bruttó alapbére 500 és 1,2 millió forint között, a csoport- és deskvezetőké pedig 400-900 ezer forint között lehet, de ezekben a beosztásokban adható jutalom is, míg a fent említettekben nem. Minden vezető beosztott kéthavi besorolási bérének megfelelő garantált juttatásban részesül, és az éves kafetéria keretük 1,11 millió forint. A bank választott tisztségviselői bruttó 90.000 és 180.000 ezer forint tiszteletdíjat kapnak havonta és más juttatásban nem részesülnek.

A Diákhitel Központ Zrt. a vezérigazgató havi bruttó alapbére 1,94 millió forint, ami nettó 887.950 forint havonta. Az éves prémium maximális mértéke az alapbér 75 százaléka. Egyéb juttatásként havi 12.000 forint meleg étkezési hozzájárulást kap és a bruttó bér 10 százaléka, de az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás nem lehet több, mint a mininálbér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!