Hírek

2009.09.03. 12:29

MTV: elfogadhatatlan elvonás

A nézők számára fontos közszolgálati műsorok megszüntetéséhez vezetne, indokolatlan és elfogadhatatlan lenne, ha – a lapértesülésnek megfelelően – több mint 5 milliárd forinttal csökkentenék jövőre a Magyar Televízió (MTV) finanszírozására fordított költségvetési összeget.

VG Online

„A közmédiumokat fenntartó adófizető polgárok, a nézők szempontjából is elfogadhatatlan, ha jövőre drasztikusan, legkevesebb 5 milliárd forinttal csökkentik az MTV finanszírozására eddig fordított költségvetési összeget” – közölte az MTV által kiadott közleményben Medveczky Balázs ügyvezető alelnök.

Hozzátette: a közmédiumok működésében elérhetők megtakarítások, de ez nem lehet egyenlő az MTV megbénításával, azzal, hogy elveszik a vezető köztelevízió forrásainak csaknem 20 százalékát. Ez példátlan és ráadásul járhatatlan út, mert az indokolatlan megszorítások végső soron a minden eddiginél szükségesebb társadalmi párbeszédet számolhatják fel.

Az amúgy is alulfinanszírozott MTV az elvonások miatt nem tudna fontos közszolgálati műsorokat készíteni az évtizedek óta megszokott időkeretben. Veszélybe kerülne például a vidék életéről szóló regionális hálózat fenntartása, a hitéletet bemutató vallási, és a nemzetiségek mindennapjairól szóló kisebbségi műsorok léte.

Nagy Attila gazdasági igazgató szerint a 2010-re kilátásba helyezett megszorítás – ellentétben a lap állításával – csak arra alkalmas, arra viszont nagyon, hogy fenntartsa a politika érdekében álló költségvetési rövidpórázt. Ez a két jövő évi választás, a parlamenti és a helyhatósági voksolás nagy időtartamú, tehát sokoldalú közvetítését akadályozná meg – tette hozzá.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!