Hírek

2009.09.06. 13:18

Mégsincs szociális kártya Monokon

Mégsem működik a szociális kártya Monokon. Azért nem vezették be szeptember elsejétől, mert még nem hozott átfogó szabályozást a képviselő-testület. Talán emlékeznek, a községben erre a kártyára utalnák a szociális támogatásokat, és csak bizonyos termékeket lehetne vele vásárolni.

MR1-Kossuth Rádió

Mégsem működik a szociális kártya Monokon. Azért nem vezették be szeptember elsejétől, mert még nem hozott átfogó szabályozást a képviselőtestület. Talán emlékeznek, a községben erre a kártyára utalnák a szociális támogatásokat, és csak bizonyos termékeket lehetne vele vásárolni - értesült az MR1-Kossuth Rádió.

Monokon az átmeneti segélyt szeptember elsejétől már részben a szociális kártyával vehetnék igénybe az érintettek, ám a technikai feltételek hiánya miatt egyelőre késik a kártya bevezetése. Mint ahogy a rendeletalkotást is elodázta az önkormányzat, így a szociális kártya kérdését csak egy, július végén minősített többséggel elfogadott rendeletmódosítás szabályozza, de az is csak az évente kétszer igénybe vehető átmeneti segély vonatkozásában.

A támogatás kártyára utalása mellett a módosítás rendelkezik a folyósítás feltételeiről is, így egyebek közt arról, hogy segély csak annak jár, aki ingatlanját, annak környezetét ápolja, rendben tartja, haszonnövényeket termeszt, és az alapvető higiénés feltételeknek megfelel. Mint azt Lengyel Gábor jegyzőtől megtudtuk, az 1700 lakosú településen átmeneti segélyt évente csak 8-10 család kap, a gyakorlatban pedig sokszor az önkormányzat segítségével hozták eddig is rendbe az ingatlant vagy a kertet.

Több száz embert érinthet azonban az a rendelet, amit szeptember 15-én készül meghozni a monoki képviselőtestület. A jegyző tájékoztatása szerint több tervezet is készült, így attól függően, hogy melyiket fogadják el a képviselők, októbertől a szociális kártyára kerülhet a rendelkezésre állási támogatás, a rendszeres szociális segély, a rendszeres gyermekvédelmi és a normatív lakásfenntartási támogatás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!