Hírek

2009.09.03. 09:19

Még biztos a magyar cégek szlovák piaca, de már nem sokáig

A magyar cégek jobbnak tartják, ha termékeik eredetét nem tüntetik fel a szomszédban

Világgazdaság

„Nagyon káros hatása lesz a magyar–szlovák üzleti kapcsolatokra, ha elhúzódik vagy tovább mélyül a két ország közötti diplomáciai viszály” – jelentette ki a Világgazdaságnak Dombi András, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Szlovák Tagozatának elnöke.

 „Félő ugyanis, hogy a szlovák vásárlók előbb-utóbb diszkriminálják a magyar árut” – tette hozzá. Dombi András, aki egyben a Lívia Csokoládé Kft. ügyvezető igazgatója is, hozzátette: már ma is vannak olyan szlovák területek, ahol a magyar eredet hátrányt jelent az eladáskor, és a kereskedelmi láncok jobban szeretik, ha származási helyként az EU-t tüntetik fel a termékeken.

Igaz, egyelőre eléggé fegyelmezettek a partnerek, és képesek függetleníteni magukat a közéleti viharoktól. Noha a kereskedelmi folyamatok ennek köszönhetően továbbra is zavartalanok, a tagozat aggódva tekint bizonyos figyelmeztető jelekre.

Ilyennek tartják, hogy a múlt héten Peter Weiss, Szlovákia budapesti nagykövete nem jelent meg Kapuváron a Rábaközi Gazdanapok keretében megrendezett Szlovák Nemzeti Napok elnevezésű szakmai rendezvényen. Rendkívül veszélyesek a bojkottra történő felhívások is, amelyek lavinaként dönthetik romba a dinamikusan bővülő kétoldalú kereskedelmi viszonyrendszert.

„Túl rövid az idő ahhoz, hogy meg lehessen ítélni, a politikai kapcsolatok lehűlése milyen mértékben hat – ha hat egyáltalán – a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra” – mondta lapunknak Varga Tibor, a pozsonyi magyar nagykövetség vezető külgazdasági szakdiplomatája. Adatok híján a személyes benyomásait tudta elmondani, amelyek szerint egyfajta óvatosság, kivárás azért tapasztalható mind a külkereskedelemben, mind a tőkebefektetésekben érdekelt vállalkozások, üzletemberek részéről.

„Bonyolítja a helyzetet, hogy összekeverednek a pénzügyi, gazdasági válságnak, illetve a politikai kapcsolatok lehűlésének a hatásai” – tette hozzá a szakdiplomata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!