Hírek

2009.09.29. 09:24

Mától oltanak új influenza ellen

Ütemterv szerint oltanak, de gyermekek még nem kaphatnak a vakcinából

VG-online

Mától kezdődik a felnőttek új influenza elleni védőoltása a háziorvosoknál. Kárpáti Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet érdeklődésünkre elmondta: megfelelő mennyiségű vakcinát tárolnak az intézetben, s folyamatos a gyártótól a beszállítás. Jelenleg 2 millió adagot tárolnak, s hetente 500 ezret szállít az Omninvest.

 

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet szerint a felnőtteknél a vakcina kiváltja a megfelelő immunválaszt. A gyermekek oltása várhatóan a jövő héten kezdődget, ugyanis még nem fejeződtek be a klinikai kísérletek. A hatóságok - az Egészségügyi Világszervezet ajánlására - összeállították az oltási ütemtervet. Székely Tamás szakminiszter azt jelentette be, hogy először a kismamák, a krónikus betegek, az egészségügyi dolgozók és a többi, kritikus helyen dolgozók kapják meg a vakcinát, térítésmentesen. Ez utóbbiak olyan ágazatokban dolgoznak, ahol nagy kárt okozna az egész nemzetgazdaságnak, ha a munkatársakat ledöntené lábáról az influenza.

A háziorvosok 200 forintot kapnak az OEP-től a vakcina beadásáért. Ettől függetlenül a doktorok kifogásolják, hogy nem készített az OEP egy egyszerű szoftvert az adminisztráláshoz, hiszen amíg az oltás pár pillanatig tart, az adminisztráció (OEP-nek, betegnek, ÁNTSZ-nek) 7-8 percet vesz igénybe. A tisztifőorvos szerint érthető, hogy a térítésmentes oltással el kell számolni. A hatóság 6 milliárd forintot szán a védekezésre, a 4 millió térítésmentes vakcina mellett 2 milliót a patikákban vásárolhatják meg a lakosok. A védelem az oltást követően körülbelül 10 nap múlva következik be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!