Hírek

2009.09.18. 15:04

Közös amerikai-orosz rakétavédelmet kér a NATO vezetője

Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára azt javasolja: az Észak-atlanti Szervezet, az Egyesült Államok és Oroszország egyesítse rakétavédelmi rendszerét az Ázsiából és a Közel-Keletről érkező fenyegetések ellen.

VG Online

"Mind a NATO, mind Oroszország jelentős tapasztalatokkal rendelkezik a rakétavédelem terén. Itt az ideje, hogy ezt a tudást együtt kamatoztassuk" – idézi a NATO főtitkár AP-nek adott nyilatkozatát a VG Online.

Rasmussen kijelentése kapcsán az időzítés is érdekes, hiszen Barack Obama éppen tegnap közölte, hogy lemond a Lengyelországba és Csehországba telepítendő rakétapajzsokról. Washington döntése jelentősen enyhítheti az orosz-amerikai feszültséget, amit jelez az is, hogy Moszkva azonnal üdvözölte a bejelentést.

Rasmussen kifejtette: ha Észak-Korea folytatja atom programját és Irán is tovább fegyverkezik, akkor a régió más országai is követhetik a példájukat, a nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták pedig Oroszország számára is fenyegetést jelentenek.

Mint mondta, a NATO és Oroszország eddig nem tudott hatékonyan fellépni a globális terrorizmus ellen, mivel a két félben "irreális várakozások" alakultak ki a hidegháború lezárulását követően. Ezek a téves elképzelések pedig jelenleg is nehezítik a NATO és Oroszország kapcsolatát. A főtitkár nem közölt részleteket arról, hogyan képzeli el az orosz, amerikai és NATO védelmi rendszerek összekapcsolását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!