Hírek

2009.09.01. 18:01

Hamburg-Berlin Rally – Úton Berlin felé

A rally második napja. Csinos kis veteránjaink elindultak kelet felé megtenni az első komolyabb szakaszt. Az autópályát használni természetesen tilos, de egy rallyhoz ez amúgysem illene.

AutoBild

Péntek reggel nyolc órakor kezdődik a találkozó a hamburgi halpiacon. Minden csapat fülében ott cseng már a sajátos muzsika: nagy blokkok, kétütemű motorok zakatolása, élesen süvítő boxer, pöfékelő hathengeres és önindítók zaja. Ez a különös melódia árulkodik a feszült, de boldog várakozásról. Útikönyvvel és stopperórával felszerelkezve készülnek a csapatok, szétosztják a rajtszámokat. A legöregebb kocsik startolhatnak elsőként. Egyes rajtszámmal egy 1930-as Bentley hagyta el a halpiacot, bár Heidi Hetzer Hispano Suizája a legkorosabb járgány: 1921-es. Miután az igazi rally őrültek már az előző nap bemelegítettek, most kelet felé veszik az irányt és az Elba mentén elindulnak a következő szakasz célja felé, ami nem más, mint a Mecklenburgi tóhátságnál fekvő Göhren-Lebbin.

Villanó vakuk kereszttüzében

Az út első ellenőrzési pontja az Axel Springer kiadónál volt, ahol reggelivel kínálták a versenyzőket. Itt is, mint minden állomáson pecsétet kapnak a pilóták a beszállókártyáikba, a szakaszok végén pedig időeredményt is mérnek.
A kabriók és roadsterek nyitott tetővel hagyták maguk mögött Hamburg városát. Kellemes 20 fokban indultak, de egyre inkább beborult az ég, lassan tető kéne a fejek fölé. Az útvonal bájos vidéki mellékutakon vezet, elbűvölő, dimbes-dombos a táj. Ezzel együtt olykor igencsak nehézkes a tájékozódás, mert ha valahol elnézzük a közlekedési táblákat, könnyen rossz elágazásnál térhetünk le. Ezért kiemelten fontos a versenyzőknek, hogy megfelelően tanulmányozzák az útikönyvet.

A nézők lelkesedése kézzel fogható, végig ott állnak az útszéleken és boldogan szurkolnak. Ez kárpótolja a versenyzőket a véletlenségből besikerült kisebb nagyobb kerülőutakért. Még a legkisebb falvakban is kijönnek a lakók a házuk elé és nagy érdeklődéssel kísérik a díszes, öreg járműveket, melyek koruk ellenére abszolút nem nevezhetőek tragacsnak. Sokan egyből szaladnak a kamerákért, fényképezőgépekért. Persze érthető, nem mindennapi látvány, hogy ennyi gyönyörű veterán autó gurul el egyszerre a házunk előtt. A legtöbb pilótával még interjúkat is készítettek.

A teljes cikk képgalériával megtekinthető az AutoBild.hu-n

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!