Hírek

2009.09.11. 11:36

Fico: Nem kényszerülünk Magyarországhoz hasonló megszorításokra

A szlovák kormány 2010-ben drákói megszoritásokra készül - jelentette be Robert Fico miniszterelnök -, ám szerinte ezek az intézkedések a lakosságot nem fogják érinteni, csak az egyes tárcák szükségleteit.

VG Online

A The Slovak Spectator című angol nyelvű lap ezzel összefüggésben előzőleg rámutatott: az idei második negyedévben a GDP csökkenésének némi lassulása örömmel töltött el ugyan egyes szlovák politikusokat, de piaci megfigyelők továbbra is óvatosak és nagyobb türelmet tanácsolnak.

Szerintük a szlovák gazdaság talpraállása még további hónapokat - ha ugyan nem éveket - vehet igénybe, mert a szlovák GDP struktúrája nem volt különösen egészséges a második negyedben. A lap idézte Eduard Hagarát, az ING Bank vezető elemzőjét, aki szerint a szlovák GDP idén 3,5 százalékkal csökken, jövőre azonban már 1,5 százalékos növekedéssel számolnak.

Robert Fico szerint egyébként a szociális életszínvonal a jövő évben bevezetni tervezett intézkedések hatására nem fog csökkenni, és az adók sem fognak emelkedni. "Ami az alkoholt és a dohányzást illeti, ha rajtam múlna, a csillagos égig is elmennék. Ha az emberek inni és dohányozni akarnak, akkor fizessék is azt meg" - mondta.

A miniszterelnök szerint a bevezetni tevezett intézkedések elegendőek lesznek ahhoz, hogy a közpénzeket konszolidálják a jövő évben. "Ha megnézzük a környékbeli államok helyzetét, akkor azt állapíhatjuk meg, hogy nem kényszerülünk olyan intézkedésekre, mint amilyeneket Magyarország vagy Csehország fog tenni" - fejtegette Fico.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!