Hírek

2009.09.01. 17:10

Egymillió embernek több pénzt hoz a postás januárban

Eredetileg idén januártól kellett volna több kedvezőtlenül visszavonult korosztály nyugdíját méltányosan rendezni, de a válság miatt a nyugdíjkorrekciós program utolsó fázisát végül 2010 januárjára halasztották.

VG Online - Éber Sándor

Több félreértés is van a nyugdíjkorrekció körül, mivel eredetileg idén januárban következett volna az ötéves program utolsó állomása.

Szűcs Erika, a korábbi szociális és munkaügyi miniszter már a válság kezdetén, tavaly novemberben jelezte, hogy a 2009 januárjában nincs elég forrás a kifizetésekre, ezért – 30 milliárd forintos csökkentéssel – szeptemberre tolták a program folytatását.

„Az év elején azonban kormány és az Idősügyi Tanács (IT) egyeztetésén végül a felek abban állapodtak meg, hogy a programot 2010. januárjára halasztják” – emlékeztette lapunkat Korózs Lajos. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára elmondta, a válság miatt az IT-ben pontosan látták, hogy a 11. és a 12. havi nyugdíjak kifizetése lett volna veszélyeztetve, ha végrehajtották volna a korrekciót. A halasztás egyébként szerepelt a kormányzat által a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatójának, Dominique Strauss-Kahnnak 2009. június 11-én írott levélben is.

„Jelenleg azonban a jövő évi költségvetésben már biztosítva a forrás” – hangoztatta Korózs. Ezt már júliusban látni lehetett a kormány és az MSZP frakció egyeztetései után.

Az összesen mintegy 100 milliárd forint összegű nyugdíjkorrekciós programra azért van szükség, mivel egyes jogszabályváltozások miatt hiába töltött el valaki ugyanannyi szolgálati időt, ugyan abban az állásban, jóval kevesebb pénzt kaphat, ha „nem jókor” ment nyugdíjba. Egy csepeli géplakatos 40 év szolgálat után 1993-ban visszavonulva 63 ezer forintot kapott havonta. Tíz év múlva ugyanilyen feltételekkel akár 120 ezer forintban is részesedhetett valaki. „A méltanytalanságok feloldására azonban egyszerre nem volt pénz, ezért kellett több lépcsőt alkalmazni” – mondta az államtitkár.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!