Hírek

2009.09.22. 09:18

Egy éves a mentőöv – Fenntart minket a viharban?

Közel egy éve nyújtottak pénzügyi mentőövet Magyarország számára a nemzetközi szervezetek, s a viharfelhők még mindig nem oszlottak el teljesen.

VG

A Fitch például tegnap aggodalmát fejezte ki a régiós államok, Csehország, Magyarország és Lengyelország adósságállományának növekedése miatt. Mindezt csak fokozzák az országokban tapasztalható politikai feszültségek – nyilatkozta a nemzetközi minősítő szakembere a Bloombergnek.

Bár sokat tisztult a kép tavaly ősz óta, még mindig megoszlanak a vélemények arról, mikortól mutathat az adósságráta csökkenő tendenciát. Nemcsak az adósságállomány abszolút szintje miatt vannak kérdőjelek, a viszonyítási alap, a GDP alakulása is bizonytalan. Mindez a magyarországi cégeket is érinti: a jelenlegi gazdasági környezetben halogatják a beruházásaikat, és azt is jó lenne már látniuk, mikor kalkulálhatnak az eurózónába történő belépéssel.

A GDP-arányos adósságállomány átlagosan 10 százalékponttal nő a Fitch szerint, ám Magyarországon a mutató még ennél is nagyobb mértékben emelkedett, az első negyedévben már bő 11 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit. Ám ez nálunk jelentős tartalékbővülés mellett következett be.

Az államháztartási hiány viszont nálunk lehet a legalacsonyabb, 3,8 százalékos 2010-ben, a csehek akár 6-7, de a lengyelek is 6,3 százalékos GDP-arányos deficittel számolhatnak.

A magyar szuverén adósság minősítése ugyanakkor a három ország közül a legrosszabb.

Az euróbevezetés óta Szlovákiát a régiótól külön kezelik az elemzők, ez egyébként az elmúlt egy évben hasznukra vált. A térségből azonban 2013-ig már valószínűleg senki sem követi északi szomszédunkat. A JPMorgan friss előrejelzése szerint ugyanakkor viszonylag nagy a 2014-ig bekövetkező magyar csatlakozás valószínűsége (mintegy 50 százalék).

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!