Hírek

2009.09.23. 17:46

Csak a súlyos, életveszélyes állapotú betegeket fogadják majd a klinikák

Kértek, de nem kapnak elég pénzt a gyógyítók, erről tájékoztatják a betegeket és demonstrációba fognak. Az egészségügyi ellátás biztonsága közös érdek, ám a pénzelvonások miatt veszélybe került a betegellátás.

Nógrádi Tóth Erzsébet

A hiány pótlása érdekében kétszer is tárgyalt a szakma a szaktárcával, eredménytelenül. Ezért demonstrációba fogtak a Semmelweis Egyetemen is, és kérik a beteget segítségét is. Év végére megközelítheti a 2,5 milliárd forintot a Semmelweis Orvostudományi Egyetem adóssága, ugyanis az év utolsó három hónapjában drasztikusan csökken a gyógyításért kapott tb-bevétel. Ha a kormány nem pótolja ki a gyógyító-megelőző kasszát, úgy a másik három egyetemmel együtt megközelíti majd a hiány az 5 milliárd forintot.

Súlyos pénzhiány van a kórházakban és szakrendelőkben is, ezért fogtak össze a szakmai szervezetek, és tárgyalást kezdeményeztek a szaktárcával. Számításaik szerint 25,5 milliárd forint rövidtávon segítene rajtuk, ám Székely Tamás szakminiszter kedden, immár a második egyeztetésen is csupán 4,5 milliárd forintot tudott felajánlani.Ma délután háttérbeszélgetésre hívta az újságírókat Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektorai. Elmondta: a miniszter pénzajánlata legfeljebb az egyetemeknek lenne elég, s a pénzhiányon semmiféle finanszírozási technikával nem lehet segíteni.

A kedd esti miniszteri egyeztetésen csupán egy emlékeztetőt fogadtak el a tárgyalófelek, amelyben leszögezték: ragaszkodnak az általuk egzakt módon kiszámolt 25,5 milliárdhoz. Azt is leszögezték, hogy nem az ő feladatuk meghatározni a tb-járulék fejében kötelezően járó ellátásokat. Mint azt Tulassay Tivadar mondta: a kórházi menedzsment nem őrlődhet fel abban, hogy az Államháztartási törvényt tartja-e be a költségek tekintetében vagy az orvosi esküt. Ám mivel októbertől olyan kevés forrás jut a számukra, hogy abból csak korlátozottan tudnak gyógyítani, kötelességüknek érzik a betegek tájékoztatását. Szórólapot ad majd holnaptól az egyetem 30 klinikája a hozzájuk kerülő betegeknek, amiben arról tájékoztatják őket, hogy csak a súlyos, sürgős, életveszélyes állapotú pácienseket tudják fogadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!