Hírek

2009.09.19. 10:34

Aranyat ad el az IMF, hogy hitelezni tudjon

Jóváhagyták a Nemzetközi Valutaalap tagállamai pénteken, hogy az IMF több mint 400 tonna aranyat adjon el tartalékaiból, a bevételből pedig hitelt nyújtson a szegény országoknak és megszilárdítsa saját pénzügyeit.

MTI Eco

A washingtoni székhelyű szervezet közleménye szerint 403,3 tonna aranyat adnak el. Ez az IMF aranytartalékának a nyolcadát teszi ki, jelenlegi piaci értéke pedig közel 13 milliárd dollár.

A nemzetközi szervezet úgy akarja eladni az aranyat, hogy azzal ne zavarja meg e nemesfém piacát. Ezért a több mint négyszáz tonnás mennyiséget piaci áron felajánlja megvételre a tagállamok jegybankjainak. Lehetséges a közvetlen árupiaci értékesítés is, de csak több szakaszban, s az IMF megígérte, hogy minden készülő eladásról előzetesen tájékoztatja a piaci szereplőket.

Kína, Oroszország és India korábban jelezte, hogy szívesen vásárolna az IMF aranytartalékából, amely a harmadik legnagyobb a világon az amerikai és a német aranytartalék után.

Az eladásról még tavaly határoztak az IMF tagállamai, hogy pénzügyileg szanálják a nemzetközi szervezetet, s lehetővé tegyék, hogy bevételi forrásai diverzifikálása érdekében különböző befektetéseket eszközöljön. A húsz legfejlettebb ipari és feltörekvő ország vezetői idén áprilisban Londonban úgy döntöttek, hogy az aranyeladás bevételéből kedvezményes hiteleket kell nyújtani a legszegényebb országoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!