Hírek

2009.09.28. 09:56

Amerikai-NATO vita az afganisztáni részvételről

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár Brüsszelben emlékeztette az Amerikai Egyesült Államokat az európai és a kanadai csapatok afganisztáni szerepvállalására. Szerinte nem igaz, hogy Európa és Kanada nem hoznak áldozatot a misszió sikeréért.

MTI

Elfogadhatatlan, hogy valaki azt mondja, Európa és Kanada nem fizeti meg az árát annak, hogy Afganisztánban sikert érjenek el. Ez nem igaz - mondta a NATO-főtitkár. Több mint húsz ország szenvedett el katonai veszteségeket az ázsiai országban - tette hozzá. Mint mondta, tudja, hogy Washingtonban "sokan csalódottak" amiatt, hogy néhány ország húzódozik attól, hogy több katonát küldjön az afgán hadszíntérre.

Mégis - mondta - az amerikai katonákon kívül további 35 ezer fegyveres állomásozik ott, ez a teljes haderő 40 százaléka. Néhány ország nagy veszteségeket szenvedett el, ennek ellenére egy tagállam sem vonta vissza katonáit. Nem tudom, hogy ez az Egyesült Államokban úgy látszik-e, ahogy látszania kellene - jegyezte meg.

Rasmussen elismerte, hogy nehéz az afganisztáni misszió. A lakosság egyre kevésbé támogatja a küldetést, ahogy egyre több katona esik el - mondta. Leszögezte ugyanakkor, hogy a NATO "ameddig szükséges, Afganisztánban marad". Egészen addig, amíg az afgánok nem lesznek képesek átvenni az ellenőrzést az ország felett - jelentette ki a
katonai szövetség főtitkára.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter korábban többször szóvá tette, hogy az európaiak túl kevés katonát küldenek az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő kötelékébe.

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!