Hírek

2009.09.28. 13:08

A rendőrszakszervezet szigorúbb büntetést kér a rendőrre támadóknak

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) azt követeli, hogy gyorsabban vonják felelősségre és szigorúbban büntessék meg azokat, akik rendőrökre támadnak - közölte a szakszervezet hétfőn az MTI-vel.

MTI

 Az FRSZ követeli, hogy a jogalkotó vizsgálja felül a hivatalos személy elleni erőszakos bűncselekmények büntetési tételeit, a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási szabályok megfelelő módosításával biztosítsák a tettesek gyorsított, az elkövetéstől számított 90 napon belüli felelősségre vonását. Követelik azt is: szigorítsák a bíróságok büntetés-kiszabási gyakorlatát annak érdekében, hogy a kimért büntetések valóban kellő visszatartó erőt jelentsenek a rendőrök elleni támadásoktól.
 
Mint közleményükben írták, az elmúlt időszakban többször felhívták a figyelmet arra, hogy szükséges a rendőrök büntetőjogi védelmére vonatkozó jogszabályok szigorítása. Kezdeményezésüknek szomorú aktualitást ad, hogy múlt pénteken egy menekülő betörő a III. kerületben combon lőtte az őt üldöző rendőrt. A rendőr életveszélyes sérüléseket szenvedett.
 
A szakszervezet közlése szerint az eset nem egyedi, 2008 januárja óta 14 esetben okoztak az elkövetők súlyos sérüléseket rendőröknek. A megtámadott rendőrök sok esetben maradandó sérüléseket szenvedtek, az Esztergomban meglőtt intézkedő rendőr pedig bele is halt a sérüléseibe.
 
Az FRSZ emlékeztetett arra: a Legfőbb Ügyészség statisztikája szerint a hivatalos személy elleni erőszakos bűncselekmények száma 2008-ban 11 százalékkal emelkedett, ami illeszkedik az általános tendenciákba, mivel ugyanezen időszakban 22 százalékkal nőtt a személy elleni bűncselekmények száma is.
 
Mint írták, a III. kerületben megsebesített rendőrt - aki a szakszervezet tagja, és hosszas utókezelésre számíthat - az FRSZ százezer forint gyorssegélyben részesíti. A szakszervezet szerint azonban a problémát nem az utólagos elismeréssel, hanem a megelőzés eszközeivel kell kezelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!