Hírek

2009.09.14. 20:42

A Ház elutasította Seres népszavazási kezdeményezését

Seres Mária a közeljövőben egy törvényjavaslatot akar átadni a parlamenti frakcióknak. A képviselői költségtérítésről szóló referendum kezdeményezője erről hétfőn beszélt újságíróknak a parlamentben, miután a Ház arról döntött, hogy nem rendelik el a népszavazást az ügyben.

MTI

Hétfőn a parlament 341 igen szavazattal és négy tartózkodással döntött arról, hogy az Alkotmánybíróság (Ab)  döntésére figyelemmel nem rendeli el a Seres Mária által  kezdeményezett referendumot.

Az Országgyűlés áprilisban már elrendelte a népszavazást, de az  Ab új eljárás lefolytatására kötelezte a Házat, mert közben olyan  törvény született, amely utólag érdemben befolyásolta a kérdés  népszavazásra bocsáthatóságát.

Seres Mária úgy fogalmazott, hogy az a törvényjavaslat, amely  okafogyottá tette népszavazási kezdeményezését átdolgozásra szorul,  ezért napokon belül mérlegelésre átad egy törvényjavaslatot a  parlamenti képviselőcsoportoknak, amely számára is rendezi a  kérdést. Mint mondta, a módosításban azt fogja kérni, hogy a  népszavazásban feltett kérdést beépítsék a törvénybe.Kitért arra is, hogy az Alkotmánybíróság korábban azért mondta,  hogy okafogyottá vált a népszavazás, mert megszűnt a költségtérítés  fogalma, helyette választókerületi pótlék van. Hozzátette, ez nem  azt jelenti, hogy képviselők nem kapnak pénzt, véleménye szerint  annyi az előrelépés, hogy az adókötelessé fog válni.

Kijelentette, nem az volt a célja, hogy adókötelessé tegye a  képviselői jövedelmeket, hanem az, hogy azok átláthatóvá váljanak.  Újságírói kérdésre azt mondta, hogy a jövedelem átlátható lehet, ha  a képviselő azt a formáját választja az adózásnak, hogy számlákat  gyűjt, de ez nem kötelező érvényű.

Közölte, most azt látja, hogy Magyarországon aláírásgyűjtésnek  nem sok értelme van, mert "akarjuk ezt 200 ezren vagy kétmillióan,  hogyha 386-an nem akarják, akkor nem lesz belőle semmi".

Kérdésre válaszolva azt mondta, nem készül politikai pályára, de  egy másik kérdésre hozzátette, hogy az általa vezetett civil  mozgalom színeiben indulni akar a 2010-es országgyűlési  választásokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!