Hírek

2009.09.13. 08:36

A BÉT bikája: Újra emelkedett a részvénypiac a múlt héten

Újra emelkedett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a múlt héten, így az előző heti gyengülés csak átmenetinek bizonyult, és a piaci szakértők által várt nagy visszaesés még mindig nem érkezett meg. A BUX az előző hét végi értékéhez képest 957 ponttal, 5,22 százalékkal emelkedett, 19.306,55 ponton zárt pénteken.

MTI Eco

A részvényárak egész nyáron emelkedtek, rácáfolva az elemzők várakozásaira, és bár a tapasztalatok szerint a szeptember nemcsak az ősz, hanem egy gyengébb tőkepiaci periódus kezdetét is jelenti, ez egyelőre nem látszik a tőzsdei árfolyamokon. A tőkepiacok továbbra is optimisták, bár a szakemberek szerint a fundamentumok ezt nem támasztják alá.

A vezető részvények közül egyedül a Richter teljesített gyengén, ez azonban nem a tőkepiaci eseményekkel, hanem a 833,3 millió euró értékű, Richter részvényekre cserélhető kötvények múlt heti kibocsátásával függött össze.

Piaci szakértők szerint a befektetők egy része a kedvező jegyzési feltételek miatt inkább kötvényt vásárolt, miközben megvált Richter papírjaitól.

A kötvények - amelyeket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. bocsátott ki - öt év múlva cserélhetők át az állam tulajdonában lévő, 25,18 százaléknyi Richter részvényre, 178,03 eurós árfolyamon.

Az átváltási ár a jegyzési referencia árhoz (36.559,86 forint) képest 32 százalék prémiumot tartalmaz, a kötvények éves kamata pedig 4,4 százalék.

Az MNV a kibocsátás bevételéből refinanszírozza a szeptember 28-án lejáró, öt évvel ezelőtt kibocsátott hasonló kötvények 707 millió eurós ellenértékét. Az újabb kötvénykibocsátás további öt évre biztosítja az állami befektetés megtartását a gyógyszeripari cégben.

A részvényekkel a múlt héten 98,2 milliárd forint értékben kereskedtek, míg az előző héten 113 milliárd forint értékben születtek üzletek.

A teljes adásvételből ezúttal "mindössze" 50 százalék jutott az OTP-re, amely rendszerint a forgalom kétharmadát adja. Több figyelmet kapott ugyanakkor a Richter, amely közel 24 százalékkal részesedett az összforgalomból.

A Mol részvényei a heti összforgalom 8 százalékát, a Magyar Telekom részvényei pedig a 12 százalékát adták. A Mol árfolyama a héten 5,45 százalékkal 14.500 forintra emelkedett.

Az OTP részvények 8,24 százalékkal drágultak, 4.980 forintot értek pénteken záráskor. A Magyar Telekom 5,33 százalékkal 790 forintra erősödött. A Richter 0,3 százalékkal erősödött, 36.510 forinton fejezte be a hetet. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama 1,99 százalékkal, 18.750 forintra csökkent. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 78 ponttal, 4,29 százalékkal emelkedett, 1.906 ponton zárt pénteken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!