Hírek

2009.09.02. 09:41

110 millió euróért szállít luxusvonatokat a Stadler

Újabb Stadler siker az emeletes vonatok piacán: 110 millió eurós megbízás luxusvonatok szállítására

VG Online

A Stadler Rail Group újabb sikert ért el az emeletes motorvonatok piacán. A svájci központú vasúti járműgyártó csoport szerződést írt alá az ausztriai távolsági személyszállítással foglalkozó Westbahn Management GmbH-val 7 darab hatrészes emeletes intercity motorvonat szállítására 110 millió euró (31 milliárd forint) összértékben.

A DOSTO fantázianevű emeletes villamos motorvonatok 2011-től a Bécs és Salzburg közötti intercity forgalomban közlekednek majd. A Stadler új, elővárosi és intercity közlekedést megcélzó emeletes vonatkoncepciója megoldást nyújt arra a MÁV Zrt. által korában ismertetett elképzelésre is, amely szerint Budapest legnagyobb forgalmú elővárosi vonalainak a személyszállítását a későbbiekben emeletes motorvonatokkal oldanák meg.

Az új hatrészes Westbahn motorvonatokat első osztályú berendezésekkel látják el, illetve valamennyi közbenső kocsin büfét alakítanak ki. A teljes egészében akadálymentesített vonat 200 km/h sebességre lesz képes, továbbá modern utasinformációs rendszerrel és fogyatékkal élők számára is alkalmas mellékhelyiségekkel is rendelkezni fog.

A könnyűszerkezetes alumíniumkonstrukciónak köszönhetően a DOSTO vonatok a hagyományos emeletes járműveknél sokkal könnyebbek lesznek, amely dinamikus gyorsulást és alacsonyabb üzemeltetési költségeket tesz lehetővé az üzemeltető számára. A Westbahn tervei szerint minden vonaton 6 utaskísérő is az utasok rendelkezésére áll majd.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!