Hírek

2009.08.25. 14:48

Rossz pályára állt a Dél-koreai műhold

Dél-Korea sikeresen fellőtte első műholdját, de az nem a megadott magasságban állt Föld körüli pályára, így nem tudni, képes lesz-e kommunikálni a központtal.

VG Online

Dél-Korea ma délelőtt, ünnepélyes körülmények között lőtte fel első műholdját, őt hónappal azután, hogy az atomfegyverrel rendelkező Észak-Korea is ilyen módon próbálta ki nagy hatótávolságú rakétáját. Az orosz gyártmányú első részt rendben levált, majd a 100 kilogrammos, Dél-koreai készítésű műhold Föld körüli pályára állt, igaz, a tervezett 302 helyett 350 kilométeres magasságban – jelenti az AFP nyomán a VG Online.

A korai űrkutatási intézet illetékese szerint részsikernek tekinthető a mai fellövés, az orosz és koreai mérnökök jelenleg próbálják kideríteni, miért nem a tervezett módon állt pályára a műhold. Az első jeleket a fellövés után 12-13 órával várják a műholdtól, de egyelőre nem tudni, hogy a nagy magasság megakadályozza-e a berendezés kommunikációját.

Észak-Korea közölte: szoros megfigyelés alatt tartja déli szomszédja űrbéli tevékenységét. A kommunista ország azt szeretné elérni, hogy ezt a kilövést is tárgyalja az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Washington és szövetségesei korábban azt állították: a békés célúnak nevezett Észak-koreai műholdfellövés valójában a Taepodong-2 nagy hatótávolságú rakéta tesztje volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!