Hírek

2009.08.14. 18:25

Parmezán sajtot is elfogadnak hitelfedezetként Olaszországban

Aki Észak-Olaszországban sem ingatlant, sem ékszert nem tud elzálogosítani, hitele fedezetéül parmezán sajtot is beadhat a hitelnyújtó bankba.

MTI

Emilia Romagna tartományban például négy pénzintézet is elfogadja a drága és imádott olasz sajtcsemegét fedezetül, egyedül a Credito Emiliano saját adatai szerint 400 ezer kerek parmezán sajtot tárol. Az 40 kilós sajtkorongokat egyenként 300 euróért számítják be.

A bank saját "sajtházban" tárolja a sajtokat, ahol a kétéves érési folyamatot a bank bérelte szakértők felügyelik.

Ha az ügyfél nem fizeti vissza hitelét, parmezánját értékesítik. A bank ezzel nem vállal túl nagy kockázatot, ha a parmezán ára csökken, a különbözetet az ügyféllel megfizetteti: az pénzzel, de akár további parmezánnal is kiegyenlítheti a különbséget.

Ez a finanszírozási mód mintegy ötvenéves múltra, az ötvenes évekre tekint vissza: eredetileg a parmezángyártók így hidalták át, hogy a kétéves érési folyamat alatt gyakorlatilag nem volt bevételük, és hitelből éltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!