Hírek

2009.08.19. 09:32

Obamának nem kell az atombiztos konyha

Véget kell vetni annak, hogy a hadiipari lobbi olyan fegyvereket is ráerőszakol az amerikai haderőre és az adófizetőkre, amelyekre a katonai vezetők szerint nincs szükség – jelentette ki Barack Obama.

VG

Az elnök vétót helyezett kilátásba a szükségtelen fegyvervásárlásokkal szemben, és megbízta Robert Gates védelmi minisztert a Pentagon beszerzési politikájának megváltoztatásával, a kiadások visszafogásával.

Obama a veteránszövetség éves kongresszusán elmondott beszédében egy mozgékony, a 21. századi igényekhez igazodó haderő képét vázolta fel. Elmondása szerint a győzelem nemcsak a fegyverek számán és minőségén fog múlni, hanem azon is, hány nyelven beszélnek a katonák és mennyire értik meg a különböző kultúrákat.

A washingtoni képviselőház által július végén nagy többséggel elfogadott, a 2010-es pénzügyi évre vonatkozó védelmi költségvetés végösszege 636 milliárd dollár. Ebben olyan, a Pentagon által szükségtelennek ítélt projektek is szerepelnek, mint például új szállító repülőgépek beszerzése, tartalék motor kifejlesztése az F–35-ös harci géphez, vagy éppen egy új elnöki helikopterflotta beszerzése.

Utóbbi egyebek mellett egy atombiztos konyhát is magában foglal, ezt Barack Obama abszurdumnak minősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!