Hírek

2009.08.19. 09:32

Obamának nem kell az atombiztos konyha

Véget kell vetni annak, hogy a hadiipari lobbi olyan fegyvereket is ráerőszakol az amerikai haderőre és az adófizetőkre, amelyekre a katonai vezetők szerint nincs szükség – jelentette ki Barack Obama.

VG

Az elnök vétót helyezett kilátásba a szükségtelen fegyvervásárlásokkal szemben, és megbízta Robert Gates védelmi minisztert a Pentagon beszerzési politikájának megváltoztatásával, a kiadások visszafogásával.

Obama a veteránszövetség éves kongresszusán elmondott beszédében egy mozgékony, a 21. századi igényekhez igazodó haderő képét vázolta fel. Elmondása szerint a győzelem nemcsak a fegyverek számán és minőségén fog múlni, hanem azon is, hány nyelven beszélnek a katonák és mennyire értik meg a különböző kultúrákat.

A washingtoni képviselőház által július végén nagy többséggel elfogadott, a 2010-es pénzügyi évre vonatkozó védelmi költségvetés végösszege 636 milliárd dollár. Ebben olyan, a Pentagon által szükségtelennek ítélt projektek is szerepelnek, mint például új szállító repülőgépek beszerzése, tartalék motor kifejlesztése az F–35-ös harci géphez, vagy éppen egy új elnöki helikopterflotta beszerzése.

Utóbbi egyebek mellett egy atombiztos konyhát is magában foglal, ezt Barack Obama abszurdumnak minősítette.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!