Hírek

2009.08.05. 08:30

Mennyi az annyi? Kérdőjelek a magyar GDP körül

Megosztottak a szakértők: van, aki további zsugorodásra számít, mások már stabilizálódást látnak

Világgazdaság

Nem sokan vállalkoznak arra, hogy megtippeljék a mögöttünk álló negyedévről jövő héten érkező GDP-adatot. Akik mégis megteszik, inkább további csökkenést vetítenek előre, de nem kizárt, hogy látszólag rosszabb adat mellett is a recesszió végéről beszélhetünk majd.

Az Ecostat legfrissebb negyedéves előrejelzésében 7,5 százalék körüli GDP-zsugorodást vár az idei második negyedévre, ez az első negyedév 6,7 százaléka után a mélypontot jelentheti. A kutatóintézet szerint innen már felfelé ível az adatsor, egyre kisebb mínuszok várhatók.

A Reuters legutóbbi felmérése alapján átlagosan 7,1 százalékos visszaeséssel számolnak a hazai gazdasággal foglalkozó elemzők a kérdéses időszakra, kissé roszszabbra, mint egy hónappal korábban. A bizonytalanságot mutatja, hogy vannak, akik 5,5, mások 10,3 százalékos esést valószínűsítenek.

A GKI legutóbb megjelent prognózisában is hangsúlyozta, hogy a válság mélypontját az idei harmadik negyedévre teszi, a felmérésben 7 százalékra taksálják a mínuszt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!