Hírek

2009.08.24. 17:42

Kihallgatták Vonát a Teve utcában

Vona Gábor panaszt tett meggyanúsítása ellen, míg pártja, a Jobbik a rendőrség szombati szentendrei eljárása miatt tett bejelentést.

Éber Sándor - AS Network

"Felháborítónak tartom, hogy erre egyáltalán sor kerülhetett, hiszen az, amivel vádolnak, teljesen alaptalan, panaszt is tettünk a gyanúsítással kapcsolatban” – mondta Vona Gábor miután három órás kihallgatáson vett részt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) fővárosi épületében.

A Teve utcai épület előtt mintegy 20 gárdista egyenruhás személy is megjelent, a rendőrség igazoltatta őket, az Index szerint még gyerekeket is. A Jobbik elnökét egyesülési joggal való visszaéléssel gyanúsították, miután a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda szombati, Szentendrén tartott avatóünnepségének rendezőjeként idézték be.

Gaudi Nagy Tamás, Vona védőügyvéde közölte, hogy a rendőrség téved, mivel a Jobbik elnökének nincs köze a gárda újjáalakulásához, mindössze tiszteletbeli tag. Szombaton az Új Magyar Gárda Szentendrén egy magánterületen avatta fel új tagjait, és létrehozták a Gárda Csendőrséget. A rendőrség minden egyenruhást igazoltatott, s 176 fő ellen indított szabálysértési eljárást, mely miatt a Jobbik bejelentést tett ismeretlen tettes ellen.

„Jogellenes a magyar gárda tevékenysége, bármilyen név alatt is folytatja tovább” – hangoztatta mondta Lövétei István Az alkotmányjogász arra emlékeztetett, hogy a Fővárosi Ítélőtábla július 2-án nemcsak a magyar gárda egyesületet oszlatta fel jogerősen, de az annak keretében végzett tevékenységet, amelyet a magyar gárda mozgalom is folytatott, jogellenesnek minősítette. Ezért abban az esetben, ha ugyanazt a tevékenységet folytatják, amelyet a bíróság már egyszer jogellenesnek minősített egy szervezetettel összefüggésben, akkor lényegtelen, hogy a szervezet újraalakulásáról, jogfolytonosságáról vagy éppen arról beszélnek, hogy egy más, új szervezetről van szó.

A bírósági döntés pedig egyértelművé tette, hogy a gárdatagok tevékenysége, például az alakzatban történő egyenruhás demonstráció összhatásában jogellenes, a hatóságoknak pedig ennek megfelelően kell fellépniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!