Hírek

2009.08.03. 14:28

Bill Gates lehűtetné a floridaiakkal a tengert

Florida vezetésének minden évben szembe kell néznie a hurrikán szezon okozta pusztítással. A szél elleni harcban egyre újabb ötletek merülnek fel, legutóbb a Microsoft alapítója állt elő egy érdekes elképzeléssel.

VG Online

Mint hogy a hurrikánok a meleg tengerek, így a Mexikói öböl és a Karib-tenger fölé érve erősödnek fel, Bill Gates úgy gondolja, a víz hűtésével lehetne csökkenteni a veszélyt. A volt Microsoft-vezér elképzelése szerint a partok mellett lakók finanszíroznák a nagyívű projektet, amelynek keretében hűtenék az óceánt – írja a TIME nyomán a VG Online. Gates július elején adta le tervezetét az amerikai szabványügyi hivatalnak, több tucat feltalálóval együtt.

A floridai egyetem professzora, Ellen Marin szerint kissé nehéz elképzelni a módszert a való életben. A geológus szerint ennél már az is egyszerűbb, ha jégkockákat dobnak ki egy repülőgépből, bár abból is meglehetősen sokra lenne szükség.

Hugh Willoughby, akit a szakmában a hurrikán manipuláció gurujának tartanak, egyszerűen áltudománynak nevezte Gates javaslatát. A Floridai Nemzetközi Egyetem tanára szerint a költségek és a logisztikai teher miatt megvalósíthatatlan az ötlet, hiszen egy nappal a hurrikán érkezése előtt több tízezer óriási vízcsövet kéne a tengerbe vezetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!