Hírek

2009.08.26. 08:11

Az önkormányzatok túlélése a tét

Elfogadhatatlannak ítélik az önkorményzatok a kormány 120 milliárdos elvonási tervét.

Világgazdaság

Elfogadhatatlan a kormánynak az a terve, hogy az önkormányzatok jövőre 120 milliárd forinttal kevesebb állami forrást kapjanak, hiszen a helyi iparűzési adóból s az egyéb saját adóból származó bevétel csökkenése, illetve az áfa növelése akkor is nehéz helyzetbe hozná a településeket, ha minden maradna a régiben – jelentette ki tegnap a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnökségi ülése után megtartott sajtótájékoztatón Molnár Gyula elnök, aki egyben Újbuda polgármestere és szocialista parlamenti képviselő.

A politikus ugyanakkor konkrét ötletekkel is előállt. Többek között azt javasolják a kormánynak, hogy a 120 milliárdos csökkentési javaslatát tárgyalási alapnak tekintse, ezt szakmailag indokolja meg, ne csak fiskális szempontokra legyen tekintettel, s önkormányzattípusonként vegye figyelembe a szektor saját bevételeit.

Ugyanakkor a TÖOSZ szerint hosszú évekre előre fixálni kellene GDP-arányosan az önkormányzatoknak juttatandó forrásokat. Emellett kezdeményezik a kormánynál a közigazgatási törvény azon rendelkezésének a felfüggesztését, miszerint a helyhatóságoknak büntetést kell fizetni egyes ügyintézési határidők túllépéséért, s felvetik, hogy szülessen a takarékos költségvetési gazdálkodás mintájára az önkormányzatok pénzügyi fegyelmét szabályozó jogszabály.

Molnár úgy vélte, szükség lenne arra, hogy a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fóruma alakítson egy monitoringbizottságot, amely havonként elemzi a hiány alakulását, és ezen adatok ismeretében dönt az elvonás mértékéről. Azt is megfontolandónak tartja, hogy jöjjön létre egy szolidaritási hálózat az önkormányzatok között, amelynek révén – a tehetősebbek anyagi hozzájárulása mellett – a tagok támogatnák egymást a feladatellátásban.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!