Hírek

2009.08.19. 20:04

A BKV-nak nincs joga bekamerázni a járműveit - véli az ombudsman

Nem arról foglalt állást az adatvédelmi ombudsman, hogy jó vagy nem jó a BKV járművek bekamerázása, hanem arról, hogy van-e joga hozzá a közlekedési társaságnak. Jóri András a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában emlékeztetett, a jelenlegi jogi környezetben ez nem lehetséges.

klubradio.hu

Ha pedig azt gondolják, hogy ez jó visszatartó erő, akkor törvényt kell rá hoznia az Országgyűlésnek - mondta az ombudsman a KlubRádióban.

Felidézte azt is, hogy elődje Pétrerfalvi Attila egy állásfoglalásában már jogellenesnek minősítette a kamerák használatát. A tesztüzem is adatkezeléssel jár, így a BKV önkényesen járt el, amikor teszt jelleggel kamerákat szerelt a BKV járműveire.

Emlékeztetett továbbá arra is, hogy az ombudsmannak nem csak ajánlási, hanem hatósági jogköre van arra, hogy megtilthat jogosulatlan adatkezelést.

A BKV ma közleményében azt írta: a jelenlegi jogi környezet - bár nem egyértelmű és világos - megfelelő ahhoz, hogy a BKV járművein utasteret figyelő kamerákat helyezzenek el. Úgy vélik, a jogi alapot az a vagyonvédelmi törvény biztosítja, amelynek alapján a különböző üzletek is kamerákat szerelnek fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!