Hírek

2009.08.25. 12:38

24 órán belül eldőlhet az Opel sorsa

Egy német szakszervezeti vezető közlése szerint egy napon belül kiderül: eladja-e a General Motors német leányvállalatát.

Reuters - VG Online

Armin Schild, az IG Metall vezetője az Opel székhelyéül is szolgáló Hesse tartományban. A szakszervezeti vezető a Reutersnek úgy nyilatkozott: a tény, hogy a GM előtt álló lehetőségekre még a hivatalos döntés előtt fény derült, azt mutatja, hogy a cég jelenleg is gondolkozik az Opel sorsáról. Schild szerint ez az Opel számára nem jó jel.

Hétfőn a hírügynökségeknek nyilatkozó források elmondták: a GM fontolóra veszi, hogy sem a Magnának, sem az RHJ-nek nem adja el az Opelt – a leányvállalat megtartásához 4 milliárd dolláros tőkére lenne szüksége. A GM igazgatótanácsa pénteken mindkét vevőjelöltet elutasította és visszaküldte az autógyártót a német kormány tárgyalóasztalához.

Az Opellel kapcsolatos, hónapok óta tartó huzavona politikai üggyé vált Németországban, ahol a szeptemberben esedékes választások miatt kulcskérdéssé vált a több ezer munkahely és a cégbe fektetendő eurómilliárdok sorsa.

Angela Merkel kancellár úgy nyilatkozott: a Magna több állást tudna megmenteni – ezzel megerősítetett a kabinet korábbi, a Magnát támogató állásfoglalását. A német szakszervezetek igyekeznek rászorítani a General Motorst az Opellel kapcsolatos döntés meghozatalára, miközben az Obama-kormány hétfőn közölte: nem avatkoznak be az ügybe. Mint hogy a GM nem használt fel amerikai állami forrást külföldi cégeinek megmentésére, az egyik lehetőség a kínai üzletrészek eladása vagy eljelzálogosítása.

Az Opel 25 ezer főt foglalkoztat négy németországi üzemében. További két, kulcsfontosságú gyár található az Egyesült Királyságban, de a cég termel Belgiumban, Lengyelországban és Spanyolországban is. Németország eddig 1,5 milliárd eurós áthidaló kölcsönt folyósított az Opelnek, ezért bármilyen, a cég sorsával kapcsolatos döntést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!