Hírek

2009.06.05. 12:56

Zuhan a forint, 289-en is túl jár!

A forint több mint egy százalékot gyengült pénteken az euróval szemben. A hazai deviza árfolyama 289,84-es szintre emelkedett a közös pénz ellenébe a bankközi devizapiacon.

VG Online

A dollár ára 204,57 forintra nőtt, míg a svájci frankért 190,82 forintot kértek. A régiós devizák gyengülését a lengyel zloty vezeti, 1,3 százalékot gyengült a közös pénzzel szemben: 4,563-ig. A cseh korona 0,4 százalékot gyengült az euróval szemben: 27,065-re. A korona az elmúlt egy hétben így 0,3 százalékos veszteséget könyvelhetett el, míg a zloty 1,2 százaléknyit. A legjelentősebbet a forint veszítette az elmúlt 5 napban, értékének 2 százalékát.

A régiós lejtmenetért a lett fizetőeszköz leértékelése körüli találgatások a felelősek. „ A piaci prognózis szerint a lat értékének a felét fogja elveszíteni az euróval szemben még az idén” – mondja Joanna Bachert, a PKO Bank varsói szakértője. A piacon az egyé éves forward kontraktusokban árazzák a lat értékének megfelezését, egyenlőre a rigai kormány állítja, nem tervezi a lat leértékelését.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!