Hírek

2009.06.12. 16:08

Windows, Explorer nélkül? Nem tetszik a Microsoft lépése a EU-nak

A Microsoft új operációs rendszerét, a Windows 7-et már böngészője, az Internet Explorer telepítése nélkül szállítja. Az Európai Unió versenyfelügyelete ugyanakkor nem elégedett ezzel a – vélhetően neki szánt – lépéssel.

AP - VG Online

A Microsoft tegnap jelentette be, hogy az Európában október 22-én megjelenő Windows 7 operációs rendszerhez már nem telepíti az Internet Explorert. A cég nyilvánvalóan ezzel próbálta megenyhíteni az Európai Unió versenyhatóságát, amely ismételten büntetést fontolgat vele szemben a trösztellenes szabályok megsértése miatt.

 

A Microsoft tehát az eddigi 1,7 milliárd eurós bírság után újabb büntetésre számíthat, mivel az Európai Bizottság közlése szerint az Internet Explorer megvonása inkább a fogyasztói lehetőségek csökkentése, mint növelése.

Az  AP-nek nyilatkozó EU illetékes szerint a helyzetet inkább egy "must carry" szabály oldaná meg a problémát, vagyis az, ha a szoftvergyártó több böngészőt mellékel az operációs rendszeréhez. A döntés a versenyhatóság szerint elsősorban azokat érinti hátrányosan, akik a Windowst dobozos termékként vásárolják és nem számítógéppel együtt kapják. Az EU a hardverforgalmazók szempontjából üdvözölte a lépést, mivel így véleményük szerint a konfigurációkat összeállító cégek dönthetik el, telepítik-e az Internet Explorert, illetve más böngészőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!