Hírek

2009.06.30. 08:12

Tudjon meg mindent az új adózási rendszerről - Összefoglaló

Elfogadta a T. Ház az adótörvényeket, köztük a vagyonadóét is. Bár egy héttel ezelőtt a kormány legtöbb adótörvény-módosító javaslata támogatást kapott, a tegnapi zárószavazást megelőzően egy ideig mégsem volt biztos, hogy az utolsó ülésnapon is meg lesz a többség az előterjesztésekhez.

VG

Az SZDSZ ugyanis hezitált, különösen a vagyonadót illetően. Végül frakcióülésük után Kóka János, a képviselőcsoport vezetője közölte, mivel a párt szerint jövőre 250 milliárd forinttal, 2011-től pedig újabb 150 milliárddal csökken az adófizető polgárok és a vállalkozások adóterhe, megszavazzák a kormány által benyújtott törvényjavaslatokat.

A jövő évi adószabályokat tartalmazó törvénymódosítások szerint az alsó kulcs 18 helyett 17 százalék lesz, a sávhatár 1,9 millióról 5 millióra nő, e fölött 36-ról 32 százalékra módosul az adókulcs. Huszonöt százalék lesz egyes természetbeni juttatások terhe.

Ebbe a körbe tartoznak az étkezési utalványok és az üdülési csekk. A munkaadói járulékok a minimálbér kétszereséig már az idén 5 százalékponttal csökkennek, 2010. január 1-jétől pedig minden bérösszegre vonatkozóan.

A vagyonadót – új elnevezéssel az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adót – a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanokra, a nagy értékű autókra, a vízi és légi közlekedési járművekre vetnék ki. Ingatlan után terhet három sáv alapján kell fizetni: 30 millióig 0,25, 30 és 50 millió között 0,35, míg a felett 0,5 százalék az adó.

Az első ingatlan 30, a második 15 millióig adómentes, a harmadik, illetve minden további ingatlan után adót kell fizetni. A nagycsaládosok számára 15 százalékos gyermek utáni kedvezményt biztosít a törvény.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!