Hírek

2009.06.30. 16:37

Szétszakadóban az SZDSZ

Az SZDSZ Új Generáció szervezetének kedden lemondott tisztségviselői közül négyen a liberális pártból is kiléptek

beol.hu - MTI

A közleményük szerint Léderer András, Takács Flóra, Földiák János és Ferenczi Annamária döntött úgy, hogy nem kíván tovább az SZDSZ tagja lenni. A nap folyamán korábban Léderer András, a párt ifjúságiszervezetének elnöke azt közölte: testületileg lemondott az SZDSZ Új Generáció elnöksége.

A Léderer András elnök, Földiák János alelnök, valamint Ferenczi Annamária, Gálfi Antal, Kovács Péter, Mayer Dániel és Takács Flóra ügyvivők által aláírt közlemény szerint az EP-választási kudarc óta "az SZDSZ egy része mindent megtett azért, hogy ellehetetlenítse a helyzetértékelést és a kiútkeresést", és emiatt lehetetlenné vált, hogy az Új Generáció teljesítse célkitűzését, az SZDSZ megújítását. "Ilyen körülmények között nem vállalhatjuk tovább a felelősséget az SZDSZ politikájáért, ezért lemondunk a párt ifjúsági szervezetében viselt tisztségünkről" - közölték.

Kedd délutáni közleményében a négy, pártot is elhagyó liberális politikus azt írta, a június 27-i Országos Tanács ülés valamint a június 29-i parlamenti szavazások az életükben végleg lezártak egy korszakot. "Ma már csak látszat, hogy az SZDSZ a magyar liberálisok otthona. A mai nappal kilépünk a Szabad Demokraták Szövetségéből" - fogalmaztak.

Kitértek arra is, hogy "az SZDSZ-t sakkban tartó, a változást és megújulást, az érdemi vitát megakadályozó frakcióvezető és az SZDSZ országgyűlési képviselőinek őt támogató többsége" ma már sajnos a liberális politika legfőbb akadályozói.

Közlésük szerint az elmúlt hetekben több kísérletet tettek  többen, köztük ők is ennek a helyzetnek a feloldására, sikertelenül. A képviselőcsoport többsége nemcsak a párt véleményét, de a liberális elveket is sutba vágta, egyetlen célja a ciklus hátralevő részében a Bajnai-kormány javaslatainak mindenáron való támogatása.

Mivel az SZDSZ politikájának irányát nem a párt választott vezetői és testületei, hanem a frakcióvezető és támogatói határozzák meg, nem látunk esélyt arra, hogy az SZDSZ a liberális szavazók számára vonzó választási alternatíva legyen. Annak az elvtelen politikának, amit a frakció többsége képvisel, a továbbiakban nem kívánunk semmilyen módon részesei lenni - indokolták lépésüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!