Hírek

2009.06.03. 19:27

Putyin újabb gázcsapelzárással fenyeget

Vlagyimir Putyin szerint már június végén, július elején leállhatnak az európai gázszállítások Ukrajna fizetésképtelensége miatt, s újra felszólította az európai partnereket, hogy közösen tegyenek lépéseket ennek megakadályozására.

MTI Eco

Az orosz kormányfő helsinki tárgyalásai után tartott sajtóértekezletén kifejtette: az Európai Unióhoz intézett minden eddigi felhívás hiábavalónak bizonyult, Európa nem szándékozik pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának a gázszállítási szerződésekből fakadó kötelezettségei teljesítésére.

A szerződések értelmében a Gazpromnak jogában áll előre követelni a gáz árát, amint Kijev egyszer elmarad a fizetéssel. "Ha nem fizetnek előre, nem lesz gáz, s ha fizetnek, csak annyi gáz lesz, amennyit kifizettek" - mondta.

Magyarázatként hozzátette: a tárolók feltöltése nélkül Ukrajna nem tud meglenni, és kénytelen lesz megcsapolni a vezetéket, amelyen Európába áramlik a gáz. Oroszország pedig nem tudja viselni a költségeket.

Ide kattintva elolvashatja Ukrajna reagálását Putyin kijelentésére

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!