Hírek

2009.06.09. 13:00

Political Capital: Június 23. lesz az igazság pillanata

Európában évek óta megfigyelhető jelenség a szociáldemokrata pártok válsága, az európai parlamenti választások ennek a folyamatnak a kiteljesedését hozták. Az eddigi tapasztalatokkal szemben most általában nem a kormánypártok vesztettek az ellenzékkel szemben, hanem inkább a jobboldali pártok győztek a szociáldemokrata pártokkal szemben – írja összefoglaló elemzésében a Political Capital (PC).

VG Online

A magyarországi EP-választás eredménye is illeszkedik ebbe a képletbe: a hazai pártrendszer erősen jobbra tolódott.

Európai trendnek tekinthető a jobboldal erősödése: az eddig törvényszerűnek tekintett ellenzéki előnyt az EP-választáson felülírta a jobbközép és a szélsőjobboldali pártok erősödése. Ehhez hasonlóan európai trendként azonosítható a radikális jobboldal mérsékelt erősödése, mely Európa több más országában is tapasztalható.

Az EP-választást követően három vonatkozásban is érdemes lesz figyelni a következményeket Magyarországon. A kormány stabilitását kikezdheti a vereség, ezzel kapcsolatban jelenleg kiszámíthatatlan, hogy miként fog reagálni a szocialista és az SZDSZ-frakció. Az igazság pillanata a június 23-i adótörvényekről szóló szavazás lesz. Ha az adótörvényeket nem fogadja el a parlamenti többség, akkor a kormány megbukik.

Az elemzés többi része itt olvasható el

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!