Hírek

2009.06.02. 13:47

Népszerűbbek a forintkölcsönök - Melyik cég mit kínál?

Még szűk egy hónapig igényelhetnek az ügyfelek a bankoknál forintalapú támogatott lakáshitelt, június végén ugyanis a kormány megszünteti a kamattámogatott lakáshiteleket.

VG

Ezekre a kölcsönökre az elmúlt években viszonylag mérsékelt volt az igény: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint az utolsó 12 hónapban kevesebb mint 110 milliárdnyi forintalapú lakáshitelt vettek fel a háztartások – ezek zöme viszont feltehetően támogatott kölcsön volt.

A devizakölcsönök árfolyamkockázatával kapcsolatos aggodalmak, valamint az állami támogatás megszűnéséről szóló hírek azonban a hitelintézetek beszámolói szerint ismét a forintkölcsönök felé fordították a lakosság figyelmét.

Az OTP Banknál például április 20-a óta több mint 50 százalékkal nőtt a támogatott lakáshitelek száma, de növekvő igényről számol be a Budapest Bank, az Erste és az UniCredit is.

 A beadott igények számának emelkedésében persze – ismeri el Simon Zsolt, az Erste Bank igazgatója – a szezonalitás is szerepet játszik: a támogatott kölcsönöket ugyanis gyakran lakásépítésre kérik, az építkezések pedig többnyire tavasszal kezdődnek.

A forinthitel ráadásul – legalábbis új lakás vásárlása esetén – árazásában is felveszi a versenyt a devizával. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) honlapján lévő összehasonlító táblázat szerint 8 százalék körüli THM-mel több hitelintézet is kínál támogatott forintkölcsönt, miközben az euró- és svájcifrank-alapú lakáshitelek többsége ennél magasabb költségmutatóval ketyeg.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!