Hírek

2009.06.11. 13:20

„Nem katasztrofális” - Már tavaly látta a bajt az Air France

Az Air France közlése szerint már 2008 májusában észlelték, hogy az Airbusok sebességmérő közül több modell hajlamos az eljegesedésre. A vállalat szerint ezek az "incidensek" nem minősültek katasztrofálisnak, a cég ennek ellenére április 24-től megkezdte az eszközök kicserélését.

Reuters - VG Online

Az Air France által üzemeltette Airbus katasztrófájával kapcsolatban egyelőre csak két dolog biztos: a repülő viharzónába repült és mérőműszerei összevissza jelezték a sebességét. Az AirFrance a június elsején bekövetkező baleset után úgy nyilatkozott: már korábban tapasztalta, hogy az Airbusok sebességmérői a jegesedés miatt meghibásodnak. A vállalat hozzátette: felgyorsítja az eszközök kicserélése érdekében indított programot.

A francia légitársaság vezetője, Pierre-Henri Gourgeon a Reutersnek úgy nyilatkozott: az első, a régieket helyettesítő műszerek gyakorlatilag a baleset estéjén érkeztek volna meg a céghez, ugyanakkor a cégvezető azt is kijelentette: nem biztos abban, hogy a sebességmérők hibája okozta a balesetet.

Gourgeon közlése szerint az Airbus biztosította az Air France-t arról, hogy mindhárom, a repülőinél használt műszer biztonságos, beleértve azt is, amelyet a lezuhant A330-ba építettek. Iparági források szerint az Airbus kizárta az elektromos hibát és a pilótafülke kijelzőinek elvesztését is, mint lehetőséget.

Az Air France a hétvégén jelentette be, hogy már 2008 májusában regisztrálták a jegesedési problémát, bár ezek az "incidensek" nem minősültek katasztrofálisnak. A légitársaság emellett közölte, hogy a később elvégzett vizsgálatok igazolták, hogy egy másik műszertípus jobban megfelelne a célnak, ezért meg is kezdték az eszközök lecserélését, anélkül, hogy megvárták volna az Airbus által javasolt tesztek eredményét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!