Hírek

2009.06.12. 15:17

Nem IMF-feltétel a vagyonadó - Vagy mégis?

Szerepel-e a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodásban a vagyonadó 2010-es bevezetése, vagy sem? Ismét Oszkó Péternek szegezték a kérdést.

VG - VG Online

Az utóbbi napokban többször vetődött fel ez a kérdés, amelyet tegnap – egy adótanácskozás szünetében – ismét a pénzügyminiszternek szegeztek. Oszkó Péter leszögezte: a vállalások között valóban szerepel a vagyonadó, a MÁV és az önkormányzatok finanszírozásának átalakítása, ezeket a kérdéseket ugyanis „meg kell oldani”.

Fontos azonban tisztázni, hogy a hitelmegállapodás kifejezés félrevezető lehet. Az IMF-fel kötött egyezség ugyanis egyfelől számszerűsített technikai részletekre épül, másfelől a magyar kormány immár kétszer frissített szándéknyilatkozatára. Ez utóbbiban pedig nemcsak a vagyonadóval vagy az állami vasúttársaság finanszírozásával kapcsolatos kérdések jelennek meg, hanem valamennyi, az adókat, a járulékokat vagy az állami kiadásokat érintő kormányzati célkitűzés.

 

Heim Péter a Világgazdaságban, egy héttel ezelőtti vitaindítójában leszögezte: "...csapdában vagyunk. Még jó, hogy van az IMF (és a Világbank meg az EU) kölcsöne."

Ennyiből tehát természetes, hogy a szándéknyilatkozat májusi módosításában felbukkan a heves viták kereszttüzében álló vagyonadó jövő évi bevezetése is. Ezek tehát nem IMF-diktátumok, a valutaalap azonban természetesen figyelemmel kíséri, hogy hazánk teljesíti-e a vállaltakat – fogalmaztak lapunk kérdésére a pénzügyi tárcánál.

Azt, hogy a Fidesz mit kezdeményez, valamint, hogy a lakosság és a szakértők mit gondolnak a vagyonadóról, megtudhatja a Világgazdaság Online oldalán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!