Hírek

2009.06.29. 16:46

Megválasztották a PSZÁF új elnökét

Farkas Ádám a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsa új elnöke. Az Országgyűlés 209 igen, 130 nem szavazattal és 5 tartózkodással választotta meg a posztra hétfőn.

MTI

Farkas Ádám az Országgyűlés előtt letette a hivatali esküt. A korábbi elnök, Farkas István június közepén mondott le posztjáról, amelyet a miniszterelnök július elsejei hatállyal fogadott el.

Az új vezető, a közgazdász végzettségű Farkas Ádám, aki 1997 és 2001 között a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt, többek közt a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank vezérigazgatójaként, majd az Allianz Bank vezérigazgatójaként is dolgozott. A Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint a Nemzetközi Bankárképző Központnál 1991 óta végez oktatói munkát.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága az elmúlt hetekben olyan törvényjavaslatokat nyújtott be, amelyek lehetővé tennék a felügyeleti díjak elvonását, illetve átalakítanák a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) irányítását. Az előbbi a felügyelet éles tiltakozását váltotta ki, az utóbbi Farkas István, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának (FT) elnöke lemondásához vezetett.

Oszkó Péter pénzügyminiszter az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott: a felügyelet szervezeti átalakításáról szóló javaslat lekerült a napirendről, de az ősszel újra előveszik ezt a kérdését. Hozzátette: racionális döntés, hogy ez végül kapkodás nélkül lesz megoldva. Hangsúlyozta: a pénzügyi válság ugyanis megmutatta, hogy a pénzügyi felügyeleti rendszer sehol nem volt képes megfelelően kiszűrni a válsághoz vezető okokat, és elhárítani annak hatásait. Ez nem magyar sajátosság - mutatott rá. A felügyeletet fennállása óta már többször bírálták amiatt, hogy utólag jár el, pedig megelőző jellegű tevékenységet kellene folytatnia. Ehhez azonban szabályozási jogot kellene kapnia, amit a PSZÁF eddigi elnökei közül többen is szorgalmaztak. A PSZÁF Felügyeleti Tanácsa jelenleg ajánlások kiadásával igyekszik elérni a legjobb gyakorlat alkalmazását a piaci szereplőknél, ezek azonban nem kötelező erejűek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!