Hírek

2009.06.26. 09:34

Megújul a Kossuth tér: mélygarázs és közpark létesül

A főváros kötelezettségvállalásával épülhet meg a Kossuth téri mélygarázs, látogatóközpont és közpark.

MTI - OTS

Hagyó Miklós előterjesztése szerint a beruházásnak köszönhetően az ország főtere végre méltó formában újulhat meg és a funkciójának megfelelő, reprezentatív köztérré válhat, amely nem csak a főváros, hanem az egész ország érdeke - áll a Főpolgármester-helyettesi Sajtóiroda közleményében.

A Fővárosi Önkormányzat és az Országgyűlés Hivatal 2008. július 24-én állapodott meg a Kossuth téri mélygarázs, látogatóközpont és közpark megépítéséről, amelyet az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága nemzetbiztonsági szempontból kiemelt beruházásnak minősített.

Az 540 férőhelyes, 4 szintes mélygarázs konszesszióban, befektetők bevonásával jöhet létre, így fővárosi pénzügyi forrást nem, csak kötelezettségvállalást igényel, amely arra az esetre nyújt biztosítékot, ha az önkormányzat elállna a beruházástól.

A parkolót - amely a képviselők számára sem lesz ingyenes - bárki igénybe veheti, a piaci viszonyoknak megfelelő parkolási díjak megfizetése mellett. A mélygarázs mellett közpark is épül, amely az aszfalt-burkolatot váltja fel, növelve a fővárosi zöldfelületet.

A parképítés jövő nyáron kezdődhet el, miután elkészült a mélygarázs betonszerkezete. A Fővárosi Önkormányzat cége, a Parking Kft. az építési engedélyezési tervdokumentációt mind a mélygarázs, mind a látogatóközpont vonatkozásában a tervezettnél korábban elő tudta készíteni. A terveket - amely jelenleg a kerületi önkormányzat engedélyére vár - az Országgyűlés Hivatala is jóváhagyta. A cég vállalta, hogy a koncessziós szerződésnek megfelelően a mélygarázs kivitelezése szeptemberben megkezdődik, és 2010 végéig a mélygarázs mellett elkészül a közpark és a parkot körülvevő díszkerítés, valamint a parlament "előszobájaként", a látogatóközpont is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!