Hírek

2009.06.11. 16:40

Meglenne a 2/3-os Fidesz-többség, ha parlamenti választás lett volna vasárnap

Ha a június 7-ei szavazáson leadott voksokkal nem EP-képviselőket, hanem új Országgyűlést választottunk volna, a Fidesz-KDNP 269, az MSZP 56, a Jobbik 46, az MDF pedig 15 mandátumot szerzett volna - derül ki a Nézőpont Intézet számításaiból.

Nézőpont Intézet - VG Online

Az országgyűlési választáson a polgárok két szavazattal rendelkeznek. Az EP-választáson az országos listára leadott szavazatot a területi listás voksnak feleltettük meg, az egyéni képviselőjelölteknél pedig figyelembe vettük a 2006-os lokális eltéréseket a listás és a személyre leadott szavazatok között.

Az így kialakult két szavazatmennyiségből pedig a mandátum-számítási szabályok pontos betartásával modelleztük, hogy néznének ki az erőviszonyok a „június 7-ei” Országgyűlésben.

A modellezés több tanulsággal járt:

1. A Fidesz-KDNP frakciószövetség megszerezhette volna „most vasárnap” egyedül is a kétharmados többséget.

2. Csak Szanyi Tibor és Tóth József szocialista képviselőknek van esélye (Budapest 19. és 20. OEVK), hogy egyéni választókörzetben mandátumot szerezzenek, amennyiben a második fordulóban az MDF támogatását is megszerzik.

Az elemzés további következtetéseit itt olvashatja el

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!