Hírek

2009.06.22. 07:04

Megkapjuk-e az újabb IMF-hitelt?

Várhatóan kedden bólint rá a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kormányzótanácsa a hazánk hitelkereti szerződésével kapcsolatos immár második felülvizsgálati jelentésre, amely megnyitja az utat az újabb, mintegy 1,3 milliárd eurós részlet lehívása előtt - írja a Népszabadság.

MTI Eco

A lap úgy tudja: a Valutaalap megállapítja majd, hogy az erőfeszítések összhangban vannak a készenléti hitelkeretszerződésben foglaltakkal, bizakodásra adnak okot, és Magyarország - legalábbis az első negyedévre - teljesítette a fizetési mérleg hiányára, a belső államadósságra, az inflációra, illetve a devizatartalékokra vonatkozó célokat.

Washingtonban egyelőre 6,7 százalékos GDP-visszaeséssel és 3,9 százalékos költségvetési hiánnyal számolnak erre az évre. A megszokott módon beleszövik majd az értékelésbe, hogy szükség esetén pótlólagos intézkedéseket kell tennie a magyar kormánynak, amire fedezetet például a 3 százalékos költségvetési tartalék jelenthet.

A Népszabadság értesülése szerint az IMF pozitívan vélekedik a nyugdíjreform eddigi eredményeiről, illetve a banki likviditás növeléséről az állami kölcsönökön keresztül. A Valutaalap a megfogalmazás szerint "nagyjából elégedett" a pénzintézetek köré vont védőháló megerősítésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!