Hírek

2009.06.12. 10:07

Magánnyugdíjpénztárak - Kilépni vagy maradni?

Tavaly még átlagosan mintegy 20 százalékos bukás volt a magán-nyugdíjpénztári portfóliókon, és ezekkel az adatokkal szembesülnek az ügyfelek a napokban megérkező számlaértesítőkön is, az idén azonban már megindultak felfelé a hozamok – mondta Borza Gábor, az ING Nyugdíjpénztár ügyvezetője a cég tegnapi sajtóbeszélgetésén.

VG

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján közzétett elszámolóegységek árfolyamváltozása és a portfóliók vagyona alapján számított adatok szerint a magánkasszák az év elejétől május végéig átlagosan mintegy 5 százalékos hozamot érhettek el.

Különösen a növekedési portfóliók teljesítettek jól, ezek nagyjából 5,7 százalékot szedtek magukra, hozzávetőlegesen 2,5-es pluszban állnak a kiegyensúlyozott alapok, a klasszikusak pedig 1,86-ot nyertek az idén. Mínuszban már csak néhány pénztári portfólió áll.

Főleg ez utóbbiakban tartják azonban nyugdíjpénztári megtakarításaikat azok az 52 év fölötti tagok, akiknek egy törvényjavaslat elfogadásával engedélyezhetik majd, hogy viszszaléphessenek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.

„Az 57 év fölöttieknek azt kell tanácsolni, hogy lépjenek viszsza, a fiatalabbaknál megfontolandó ez a döntés” – mondja Borza. Az intézkedés mintegy 150 ezer nyugdíjpénztári tagot érint Magyarországon, közülük tízezren már nyugdíjba vonultak, rájuk visszamenőlegesen vonatkozik majd a törvénymódosítás.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!